PAP Salt 2019

PAPSalt és un itinerari per les Deveses de Salt per a descobrir les intervencions de 7 artistes contemporanis ubicades en diversos indrets d’aquest paisatge privilegiat. Amb aquesta proposta dirigida a tots els públics es vol posar en valor el patrimoni natural del municipi i crear sinergies entre natura i art contemporani.

El recorregut guiat s’inicia davant el Teatre Municipal Can Panxut a les 12.00h i a les 16.00h, compta amb la participació dels artistes.

Les intervencions artístiques estan distribuïdes a l’entorn del safareig de les dones.

Inscripcions a: comacros@salt.cat | Tel. 972 231 681

Recorregut

recorregut

Els Artistes:

JORDI ARMENGOL
PROVI CASALS
DANI GALINDO
MIM JUNCÂ
DELPHINE LABEDAN
LOURDES MONDEJAR
JORDI MORELL

JORDI ARMENGOL ROURA

(Santa Coloma de Farners, 1971)

Artista format en Arquitectura Tècnica (UdG), doctor en Belles Arts (UB), màster en Arts Digitals (UPF) i postgraduat en Indústries Culturals (UOC). En l’actualitat combina l’activitat artística amb la docència. «M’agrada dibuixar, sobre paper, de fet, sobre qualsevol superfície… i, especialment em diverteix dibuixar sobre l’aire.»

Recolzada: Revolt que forma un carrer, un camí, un riu, etc., que canvia considerablement de direcció.

Aquesta maqueta de vida està suspesa sobre una estaca feble. Abocada a la caiguda, és una petita casa sota el paraigües imaginari d’Italo Calvino i les seves ciutats invisibles. Paratge, canvi de sentit i una casa d’enlloc.

http://www.armengolroura.com

Recolzada | Fusta | 150 x 27 x 32cm

PROVIDÈNCIA CASALS MASFERRER

(Girona, 1963)

Formada com a ceramista a l’Escola Massana i a l’Escola Pau Gargallo, actualment és professora de l’EMA de Girona.

Intimitat, complicitat, capacitat per donar-se suport mútuament, compartir, cantar, intimitat… això és el que era el safareig per a moltes dones, lluny de la mirada dels homes, un món de nuesa femenina.

El safareig de les dones | 26 copes ceràmiques, col·locades de dues en dues | 20 x 20 x 20cm

MIM JUNCÀ

(Girona, 1959)

L’interès pel dibuix defineix la seva trajectòria, des del seu inici a l’Escola Eina de Barcelona entre 1981 i 1984, fins a l’actualitat. Pintor, dibuixant i il·lustrador, també té un petit contacte amb la tècnica digital a l’EMA de Girona (2007).

«Per això hom pot reconèixer en els seus dibuixos —que, a vegades, tenen tota l’aparença d’una pintura— el rostre polièdric del seu autor: perquè tota la producció artística d’aquest banyolí feliçment exiliat a Tortellà és una mena d’autoretrat que, al mateix temps, funciona com un joc de miralls on tots i cadascun de nosaltres ens hi podem veure reflectits.» Fragment extret de Mim Juncà, el poder del dibuix d’Eudald Camps.

Mai no falta res enlloc | Dibuix, tinta sobre paper | 71 x 186cm

LOURDES MONDÉJAR

(Barcelona, 1957)

Artista de vocació i formació no reglada, és mestra de formació i professió. El seu treball és una reflexió sobre el paper de la dona en la societat mitjançant la combinació d’art i artesania, per crear un ric corpus d’obres a partir de materials tèxtils.

“El primer cicle Ema Art, de l’EMA de Girona, m’ha portat a transitar, feliçment, de la pintura a l’art tèxtil contemporani i altres formats expressius més actuals.”

En temps del postfordisme, una mirada al passat recent. Una Catalunya farcida d’indústries tèxtils, ara desaparegudes. Milions de persones treballaven diàriament a les fàbriques. Les dones n’eren una part molt significativa, potser no sempre prou valorades i quasi sempre poc recordades.

Aquest projecte vol representar el triangle que s’estableix, inevitablement, entre les persones treballadores, els productes resultants del seu treball i els efectes de la seva activitat laboral en l’àmbit de la vida personal i social.

Ordit i trama | Art tèxtil | 70 x 130cm

JORDI MORELL

(Salt, 1975)

Artista i doctor en Belles Arts, és professor associat al Departament d’Arts Visuals i Disseny de la Universitat de Barcelona. Viu i treballa a Darmstadt (Alemanya) i Barcelona. Darrerament ha participat de la iniciativa artística Lloc, memòria i salicòrnies (2015-2018), seguint el projecte LIFE Pletera en la desurbanització i restauració d’unes maresmes a l’Estartit (Baix Empordà).

La intervenció pretén revisar un indret a partir de vivències personals i d’altres fets de l’imaginari col·lectiu. La proposta s’emmarca dins la línia de recerca que fa referència a l’estranyament que provoquen les troballes d’artefactes explosius de la Segona Guerra Mundial en l’actualitat a diversos indrets d’Europa.

Fins ara les seves indagacions artístiques han estat bàsicament des d’una perspectiva urbana, probablement amb una mirada romàntica i possiblement força escèptica. El tema del “forat” i els espais urbans desolats són dos elements habituals en el seu treball, que considera representatius de la mutabilitat del territori i de la inestabilitat del destí humà.

www.jordimorell.net

Un clot, una merla i un tros de ferralla | Una imatge, un arxiu sonor, un clot i un objecte trobat | Diverses mides

DANI GALINDO

(Girona, 1972)

Escultor resident a Salt, sovint treballa amb materials de rebuig. En els darrers temps el seu interès passa per construir animals amb pneumàtics reciclats.

«Treballar aquest material ha esdevingut una experiència transgressora en molts aspectes: ofereix una flexibilitat, versatilitat i potència que no havia experimentat anteriorment amb altres elements com el ferro o la pedra. M’ha permès una creació molt peculiar i innovadora. Donar vida a un material en desús suposa sempre un repte, però al mateix temps proporciona una gran satisfacció.

L’energia que he obtingut en tot el procés és difícil de descriure. Ha
resultat una simbiosi entre la transfiguració de l’obra i la meva evolució
artística i personal.»

www.danigalindo.com

Arió | Pneumàtics vells, material reciclats | 100 x 200 x 150cm

DELPHINE LABEDAN

(Pau, França, 1981)

L’any 2000 va iniciar els estudis d’arts plàstiques a la Universitat de Bordeaux on va assolir el DEUG (Diploma d’Estudis Universitaris Generals). L’any 2003 es va llicenciar en Història de l’Art a la Universitat de Pau. Des del 2005 resideix a les comarques de Girona. Actualment és coordinadora i professora de dibuix de l’Escola Municipal de Belles Arts (EMBA) de la vila de Salt des de 2006.

Pel que fa al treball artístic, li agrada utilitzar els grans suports (paper, tela o fusta) emprant diferents tècniques com l’aquarel·la, el carbó, els pastels, el collage, la tinta i l’acrílic, amb una preferència per la tècnica mixta.

http://www.delphinelabedan.blogspot.com

Bassin imaginaire | Paper de cotó / tècnica mixta | 1 m de diàmetre

La imatge del PAPSalt

La imatge del PAPSalt s’ha fet a partir d’una magnífica imatge del fotógraf Saltenc, Pere Quero Martí. Podeu veure el seu treball aquí